Herbestemming Rijks-monumentaal grachtenpand Delft

Voor dit rijks-monumentale pand aan de Koornmarkt in Delft hebben wij een ontwerp gemaakt voor de herbestemming van een horeca gelegenheid  met bovenwoning naar een kleinschalig wooncomplex met zeven appartementen.

OPGAVE

Het pand dat van oorsprong een Delfts woonhuis is, is in de jaren 70 grootschalig verbouwd tot horeca gelegenheid met bovenwoning. Tijdens deze verbouwing is er aan de achterzijde nieuwe bebouwing toegevoegd t.b.v. de horeca functie. Deze verbouwing heeft het monument niet veel goed gedaan. Er is in overleg met de opdrachtgever en de afdeling Monumentenzorg Delft gezocht naar de juiste balans voor het nieuwe programma van kleinschalige woningen.

ONTWERP

Op basis van een goede analyse en waardestelling van het gebouw hebben we een ontwerp gerealiseerd waarin de monumentale structuur en kwaliteiten worden benadrukt. De later toegevoegde bebouwing aan de achterzijde is gesloopt en vervangen voor een meer ingetogen ontwerpoplossing waarbij we door de patio, tuin en het groene dak het achtererf-gebied hebben kunnen vergroenen. Door de aanwezige monumentale structuur en de diverse kapverdiepingen zijn er woningen met verschillende grootte en ruimtelijke kwaliteit ontstaan.

DUURZAAMHEID

Het plan is technisch uitgewerkt met behoud van de monumentale kwaliteiten. We hebben binnen deze kaders diverse verduurzamings-maatregelen kunnen realiseren. Waaronder het isoleren van het dak aan de buitenzijde, het na-isoleren van de buitengevels en het verbeteren van de beglazing en kierdichting.

PROJECTGEGEVENS

Locatie: Delft
Type: Rijksmonument
Projectgrootte: 320 mBVO
Fase: Afgerond
Jaar: 2018 – 2021
Opdrachtgever: H R Real Estate
Aannemer: H R Real Estate
Constructeur: Constructiebureau De Prouw BV
 

Responsive Menu
Add more content here...