Monumentaal wonen aan de Oude Delft

HISTORIE

Het grachtenpand aan de Oude Delft is een rijksmonument in Delft. Het dateert uit de 16e eeuw en heeft een schilddak en een gepleisterde gevel met koonlijst. De voorgevel stamt uit het eerste kwart van de 19e eeuw. Door de jaren heen is het pand meermaals verbouwd, maar het heeft altijd dienstgedaan als woning.

OPGAVE

De nieuwe eigenaren hebben gevraagd een ontwerp te maken voor het herindelen, restaureren en verduurzamen van deze rijksmonumentale woning. In goed overleg met de opdrachtgever en monumentenzorg Delft is er een plan gerealiseerd waarbij de monumentale kwaliteiten en de woonwensen goed samen komen. We hebben na de ontwerpfase de vergunning gerealiseerd en de bouw begeleid.

ANALYSE / TECHNIEK

Voorafgaand aan de ontwerpfase hebben we een bouwkundige opname en analyse van het pand gemaakt. Hieruit kwam naar voren dat het pand er constructief slecht voor stond. De scheefstand van de voorgevel en vloeren, de opleggingen van de balklagen en de overspanningsmaten van de moer- en kinderbinten hadden veel aandacht nodig. Daarnaast bleek dat veel van de later toegevoegde interne structuren niet tot de monumentale structuur en waardes van het pand behoorde.

ONTWERP / DUURZAAMHEID

In het ontwerp is gekozen voor een heldere opzet en structuur van de nieuwe plattegronden met behoud van monumentale onderdelen. In het technisch ontwerp zijn een aantal duurzaamheidsmaatregelen gemaakt die tevens een oplossing zijn voor de constructieve problemen in het pand. Er is een nieuwe (constructieve) geïsoleerde betonvloer gerealiseerd en de buitengevels aan de binnenzijde zijn geïsoleerd. De bestaande schuiframen zijn voorzien van isolerende beglazing en verbeterde kierdichting. Het dak is aan de buitenzijde geïsoleerd en uit het zicht voorzien van zonnepanelen.

PROJECTGEGEVENS

Locatie: Delft
Type: Rijksmonument
Projectgrootte: 230 mBVO
Fase: Afgerond
Jaar: 2015-2017
Opdrachtgever: Particulier
Aannemer: Van der Ende Bouw- en aannemingsbedrijf
Constructeur: Constructiebureau De Prouw B.V.