Monumentale woning in Delft

Voor dit monumentale pand aan de Nieuwe Plantage in Delft hebben wij een ontwerp gemaakt voor het herindelen, restaureren en verduurzamen van de woning. Hierbij stond het verbeteren van het monumentale karakter, de functionaliteit en duurzaamheid centraal.

HISTORIE

Het monumentale woonhuis is een tussenpand in de rij van zes aaneengesloten panden. Oorspronkelijk gebouwd in 1884 door timmerman W.F.K. Schaap, straalt het huis een classicistische stijl uit. Het is gebouwd op een rechthoekige plattegrond met een aanbouw aan de achterzijde. Het huis is drie bouwlagen hoog met een zolder onder een dwarsgeplaatst mansardedak.

ONTWERP

Het uitgangspunt in het ontwerp is om het monumentale karakter van de woning te verbeteren en tegelijkertijd de functionaliteit en duurzaamheid ervan te verbeteren.

De oorspronkelijke tweelaagse aanbouw is vervangen door een moderne, tweelaagse serre. Deze uitbreiding loopt op de begane grond verspringend door in de tuin, waardoor een groenzone als onderbreking tussen de bouwlagen ontstaat. In het ontwerp zijn een aantal moderne ingrepen gedaan. Deze hebben ervoor gezorgd dat de oorspronkelijke structuur van een voor- en achterkamer is teruggebracht en versterkt.

DUURZAAMHEID

De bestaande kozijnen zijn verbeterd in detaillering en kierdichting. Het dak is aan de buitenzijde geïsoleerd met hoogwaardig isolatiemateriaal, zodat het naadloos aansluit bij de zinken dakbedekking van aangrenzende panden. Tussen de zinken roeven zijn dakramen en zonnepanelen geplaatst als onderdeel van het vernieuwde dakvlak.

 

 

PROJECTGEGEVENS

Locatie: Delft
Type: Monumentaal woonhuis
Projectgrootte: 300 mBVO
Fase: Afgerond
Jaar: 2020 – 2023
Opdrachtgever: Particulier
Aannemer: Van der Ende Bouw- en aannemingsbedrijf
Constructeur: DEJA Bouwadviseur b.v.