Wonen in Voormalig Zusterklooster in Zoeterwoude

HISTORIE

Deze bijzondere woning, gevestigd tegenover de St. Jan kerk aan de Zuidbuurtseweg in Zoeterwoude, was tot eind jaren zeventig een voormalig zusterklooster. Het klooster werd sinds 1883 tot 1968 bewoond door de zusters Franciscanessen van Bennebroek. Achter het klooster stond een meisjesschool en links van het klooster een verzorgingstehuis. Na het vertrek van de zusters is het gebouw gebruikt als woning en atelier van een goudsmid. Opvallend aan de woning is de houten klokkentoren met windvaan. Rechts boven achter de ramen was de kapel van het klooster. Links van het gebouw liep een pad waarover de kerkgangers naar de kerk gingen.

OPGAVE

Voor de huidige bewoner hebben we een ontwerp-studie gemaakt voor het realiseren van een kangoeroe bewonings-principe voor mantelzorg. Parallel hieraan hebben we een technisch ontwerp gemaakt voor het verduurzamen van de woning.

ONTWERP / DUURZAAMHEID

Aangezien het pand onderdeel geweest is van het voormalig zusterklooster heeft het meerdere entrees en trappenhuizen. Dit zorgt ervoor dat het toepassen van een kangoeroe principe geen nadelige invloed hoeft te hebben op de monumentale structuur en kwaliteiten van het pand. In de jaren 70 zijn de gevels grootschalig gewijzigd. Dit heeft geresulteerd in een oplossing waarbij veel kozijn worden voorzien van isolerende beglazing en verbetering van de kierdichting. Daarnaast isoleren we het bestaande dak en de gevels. Het ontwerp is technisch uitgewerkt conform de uitvoeringsrichtlijnen (URL) van de ERM en in overleg met de afdeling Erfgoed Leiden.

PROJECTGEGEVENS

Locatie: Zoeterwoude
Type: Gemeentelijk monument
Projectgrootte: 440 mBVO
Fase: Lopend
Jaar: 2019 – heden
Opdrachtgever: Particulier
Aannemer: n.n.b.
Constructeur: n.v.t.